Menu & Search

Heartland Festival 2017 (Kværndrup, Danemarca)

Asa cum am povestit in articolul nostru anterior, 2017 pare a fi un an exceptional pentru festivalurile din Danemarca. Din acest motiv, ne-am gandit ca ar fi mai mult decat inspirat sa pornim vara cu un alt festival nordic. Pe langa deja celebrul Roskilde Festival sau foarte indragitul nostru SPOT Festival (care ne-a placut la nebunie in 2015), proiecte noi exceptionale au rasarit in ultimii ani in Denmark. Dupa ce v-am povestit de Haven Festival, festival ce va avea loc la mijlocul lunii august in Refshaleøen, o fosta zona industriala din Copenhaga, e momentul sa va povestim despre o alta comoara ascunsa care va avea loc in primul weekend din iunie 2017 (02.06 – 04.06), de data aceasta intr-un ambient total diferit, domeniul exceptional aferent unuia dintre cele mai reprezentative edificii ale Danemarcei, respectiv Castelul Egeskov. Da, vrem sa va povestim despre Heartland Festival, festival care incepe exact intr-o luna de astazi!

 

Situat pe cea de-a treia insulă (ca dimensiune) a Danemarcei, Funen, Egeskov Slot (asa cum este denumit de catre localnici) exista de 463 de ani și are și reputația de a fi cel mai bine conservat castel de apă renascentist din Scandinavia. Va fi cu siguranta va fi o experienta unica, respectiv vizitarea castelului si a gradinilor sale uimitoare in timpul diminetii si apoi trecerea pe domeniul pe care sa va desfasura festivalul Heartland. În plus, Funen, supranumită și insula “grădină” a Danemarcei, ar putea oferi cu siguranță niște momente frumoase, cum ar fi vizitele în orașele mici de pe țărm precum Faaborg sau Svendborg sau bineînțeles, o vizita in orașul principal, Odense, locul de naștere al unuia dintre cei mai iubiți autori ai copilăriei noastre, Hans Christian Andersen.

Festivalul se întinde pe durata a trei zile și două scene (scena Highland și scena Lowland), un lucru ideal, deoarece avem sanse excelente pentru a vedea majoritatea artiștilor care vor canta în acest weekend. În afară de programul de artă contemporană și de programul de discuții, o caracteristică mai exclusivă a Heartland pare a fi programul alimentar care combină know-how-ul unor bucătari faimoși, cum ar fi Per Hallundbæk, cel mai bun bucătar din America Latină, Kamilla Seidler, bucătarul Michelin Theis Brydegaardu și Mette Martinussen. Astfel, exista posibilitatea de a lua masa în grădinile castelului într-un eveniment denumit “Chef’s Table”. Biletele sunt disponibile pe site-ul festivalului here.

© Heartland Festival

© Heartland Festival

Revenind la lucrurile initiale, așa cum am menționat mai devreme, programul muzical ne oferă un “setup” delicios. Pop-ul danez pare a fi elementul central al primei zile, în timp ce Alex Vargas și SOLEIMA vor fi headliner-ii primei seri. Lucrurile devin mult mai serioase și ne obliga practic sa mergem de la prima ora sambata, atunci când The Cinematic Orchestra va fi pe scena de la ora 15:00. Acesta este un lux pe care nu-l pot oferi multe festivaluri, deoarece iconica trupa engleză se pregătește să lanseze un nou album în acest an. Oh Wonder și Birdy vor finaliza după-amiaza remarcabilă până când London Grammar va prelua scena Lowland, practic deschizând drumul pentru Eddie Vedder, care se va începe la ora 22:00. Pentru cei care încă mai au chef de petrecere, Bomba Estereo va închide sâmbătă seara pe aceeași scenă. Duminica nu este cu nimic mai ușoară, deoarece Gregory Porter va aduce un niste jazz de cea mai buna calitate la Heartland înainte de Chan Marshall, mult mai cunoscuta sub numele ei de scenă, Cat Power care va fi pe scena la 17:45. Cu toți acești artiști la același festival împreună în același loc, nu putem să  nu ne amintim momentele uimitoare ale festivalului Super Bock Super Rock 2014, o seară în care Eddie Vedder a stat pe scena aproape patru ore și mai ales pentru momentul împărțit pe scena cu Chan, una dintre “cele mai bune soliste din istorie, fără îndoială”, ca sa-l citam pe Eddie Vedder. Cei doi au cântat împreună câteva melodii în fața unei mulțimi in extaz, nu înainte de a împărți o sticlă de vin roșu împreună. Nu am rezistat si mi-am cumparat in acea seara un tricou cu Eddie Vedder, unul dintre putinele care nu sunt gri sau negre in dulapul meu 🙂 Oh … amintirile 🙂

Nu vom rata cu siguranta nici sansa de a ii urmari pe Choir of Young Believers cu haituitorul lor “Hollow Talk”, cantecul din prezentarea de inceput al faimosului serial Borgen, serial pe care l-am “mancat pe paine” in acest an si care ne-a tinut pe canapea vreo trei saptamani. Brian Ferry va fi un alt mare premiu al serii, in timp ce noaptea tarziu ne vom muta catre producatorul experimental american Flying Lotus. Mai multe detalii despre line-up-ul complet si tot ce mai ofera Heartland Festival puteti gasi pe pagina oficiala, aici.

Cum ajungem acolo (din Romania)

In ceea ce priveste calatoritul spre acest festival, ca de obicei, ne place sa descriem lucrurile cat mai simplu pentru prietenii nostri. In ceea ce priveste aeroporturile din Romania, nu s-au schimbat foarte multe in ceea ce priveste cursa intre Bucuresti si Copenhaga, neexistand curse zilnice. Scandinavian Airlines a fost multa vreme singura legatura directa intre Bucuresti (OTP) si Copenhaga (CPH) si nu exista nici macar zilnic. Totusi, vara asta, o alta optiune prin care ati putea ajunge la Heartland Festival fiind Blue Air cei care au introdus trei curse saptamanale spre capitala Danemarcei. Asa ca ar putea fi o optiune de buget foarte buna plecarea vineri si revenirea luni, mai ales ca ei nu zboara in weekend-uri. Companiile mari vor fi mereu o optiune, dar din pacate asta inseamna o schimbare de avion si implicit mult timp pierdut pe drum. Pentru a ajunge in Copenhaga se mai poate lua o cursa catre aeroportul de peste stramtoarea Øresund respectiv propriul aeroport al orasului suedez Malmö (MMX), dar nu uitati ca traversarea nu este deloc ieftina (preturile variaza foarte mult in functie de modul de traversare ales). Spre Malmö se poate ajunge si de pe alt aeroport din Romania, respectiv Cluj-Napoca (CLJ), dar numai martea, joia si sambata, asa ca s-ar putea sa fie mai complicat. O alta conexiune spre Danemarca este zborul spre Billund (BLL) cu conexiuni atat din Cluj-Napoca (CLJ) sau Bucuresti (OTP), dar ora tarzie la care se ajunge din Bucuresti s-ar putea sa nu merite efortul. Mai multe detalii despre Copenhaga se pot gasi in articolul nostru general INFO City, Copenhagen Info City article (romana).

Cea de-a doua parte a calatoriei o reprezinta drumul catre Castelul Egeskov. Se poate calatori spre Egeskov cu trenul sau autobuzul inspre Odense si Svendborg (tren spre Kværndrup) ulterior cu autobuzul 920 sau o plimbare de 2,5km. Cel mai rapid (nu si cel mai ieftin) drum spre Egeskov este cu trenul de la Odense spre Ringe si apoi cu un taxi spre Egeskov.

Min Gul
Related article
Mew (DK) @ Lido, 2017 (Berlin, Germania)

Mew (DK) @ Lido, 2017 (Berlin, Germania)

Scope Festival 2017 (Berlin, Germania)

Scope Festival 2017 (Berlin, Germania)

What can be more delightful for Nordic music fans living…

When Saints Go Machine @ Haven Festival 2017 (Copenhaga, Danemarca)

When Saints Go Machine @ Haven Festival 2017 (Copenhaga, Danemarca)

Nimic nu ne place mai mult decat sa vedem artisti…

Discussion about this post

  1. Leah W says:

    Thank you for posting. Most interested in 2018 as an Artist from Canada wishing to bring spectacle and delight to your event. Enquiring as to how to apply? Feeling compelled to reach out with hope to connect.
    Please see my other web site – as the felted fibre feels it may be more of a fit. https://amazinggnomes.com/
    L.W.Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Type your search keyword, and press enter to search