Menu & Search

XJAZZ Festival 2017 (Berlin, Germania)

Am fost absolut incantati sa fim parte a XJAZZ Festival 2017. Un festival care a avut editia inaugurala in 2014 si care a evoluat rapid intr-unul dintre evenimentele principale de acest gen ale Berlinului. Si putem confirma asta prin faptul ca toate concertele la care am participat s-au desfasurat in locatii arhipline, fie ca vorbim de baruri mai mici sau sali de concert de traditie. Conceptul festivalului este unul pe care noi il agream foarte mult, o serie de concerte imprastiate intr-unul dintre cartierele legendare ale Berlinului, Kreuzberg, locul in care au trait intr-o vreme David Bowie sau Iggy Pop. Distantele nu sunt mari si daca vremea este placuta, se poate face un tur excelent al locatiilor intr-o zi de festival. Exact acesta este si cazul nostru, in primele doua zile vazand cinci concerte in trei locatii renumite ale cartierului, FluxBau, Bi Nuu, clubul de sub statia de metrou (metrou care circula pe o linie suspendata) Schlesisches Tor sau Lido, aflat la o scurta statie de autobuz distanta.

Am inceput festivalul intr-o seara ploioasa de joi, in FluxBau pentru primul nostru concert Scandinav. Oportunitatea extraordinara de a o vedea la lucru pe suedeza Kristin Amparo alaturi de Combo de la Musica a fost completata de locatia superba (una din favoritele noastre din Berlin). Fluxbau este un loc minunat de relaxare pe malul Spree-ului oricand, existand un bar la nivelul superior, o sala de concerte jos , dar si o terasa exterioara minunata. An publicat cateva fotografii de la acest concert la urmatorul link. Lucrul minunat al XJAZZ este ca de obicei schimbi locatia dupa concert. Celalalt lucru minunat este ca distantele intre locatii sunt de obicei foarte scurte. Exact cazul nostru din acea seara, cand am facut o plimbare de  250 metri pana la urmatorul concert, unul pe care il asteptam cu nerabdare, respectiv legenda nigeriana a jazz-ului, Orlando Julius, acompaniat de The Heliocentrics. Dupa cum am mentionat in articolul dedicat, acesta a fost evenimentul care ne-a ramas cel mai mult la inima de la XJAZZ Festival 2017, chiar daca in general nu agream astfel de “topuri”. Cu toate acestea, cand esti obosit intr-o joi seara, dupa ce ai prins putina ploaie pe drum si cand dupa 20  de minute iti lasi aparatul foto si iti termini rapid bautura pentru ca TREBUIE SA INCEPI SA DANSEZI, inseamna ca acel moment a avut ceva cu totul si cu totul special.

Ei bine, dupa o seara lunga de joi, vinerea a fost bineinteles mult mai lunga :)) Asta si pentru ca am fost binecuvantati cu trei concerte extraordinare, incepand cu Tony Allen Quartet, un pionier al muzicii jazz care a legat stilul Afrobeat al anilor ’70 cu funk-ul si breakbeat-urile americane din acea perioada. Un alt lucru minunat al XJAZZ Festival este ca muzica pe care o poti asculta transcede multe perioade si astfel poti fi teleportat din anii anterior mentionati, de exemplu, pana in prezent, cand am fost incantati sa ne reintamlniim cu Liima, prieteni ai Nordic Mood / Nordisk Stämning’s. A fost cea de-a noua ocazie (record absolut) in care i-am vazut pe Casper, Rasmus, Mads si Tatu. Si ne-a placut la fel de mult ca in fiecare dintre concertele anterioare. Cum programul era foarte strans, aproape ca a trebuit sa fugim spre Lido pentru a putea dansa pe Amerika, Roger Waters sau Trains in the Dark. De asemenea, a fost o ocazie minunata de a ne trage un pic respiratia dupa concert si de a mai sta un pic la povesti cu ei. Credeati ca a fost suficient pentru o seara? Nuuuuu! Mai aveam un concert interesant de vazut, asa ca am fugit rapid spre Bi Nuu pentru concertul lui Yussef Dayes presents Black Focus, inca un eveniment la care s-au vandut toate biletele la XJAZZ 2017. A fost o experienta inedita in a asculta un jazz cu adevarat old school condimentat cu influente moderne originare din East London (locul de bastina al lui Yussef Dayes si Kamaal Williams).

Sambata am fost nevoiti sa facem o mica pauza, dar am revenit rapid in ultima zi a XJAZZ Festival pentru a asista la petrecerea de inchidere a festivalului. Pe langa muzica propriu zisa, un bonus al acestei zile a fost locatia, respectiv singura existenta in afara Kreuzberg-ului. Am calatorit adanc inspre Berlinul de Est catre Funkhaus Berlin pe Nalepastraße. Un lucru foarte interesant despre aceste cladiri este faptul ca fostul radio al Germaniei Democrate de Est isi avea sediul aici. Avand avantajul unei zile superbe afara, am avut ocazia de a ne relaxa (asa cum au facut majoritatea oamenilor pe malul Spree-ului, inainte de a ii vedea pe Jacob Collier, jazz-ul adanc si spiritual al celor de la Matthew Halsall Quintet si Dwight Trible, pentru a inchide seara in sunetul electronic si meticulos al lui Pantha Du Prince.

XJAZZ este un festival minunat perfect organizat. Si este usor de ajuns la el, intrucat Berlin-ul este usor accesibil din foarte multe puncte ale Europei. Cu toate acestea, pentru un acces usor si mai ales datorita dimensiunilor colosale ale Berlinului, am recomanda sa stati in cartierul Kreuzberg sau in cele alaturate (Friedrichshain, Mitte). O idee ar fi sa considerati statia de metrou Schlesisches Tor ca si punct central al cautarii. Daca veti ajunge usor acolo, veti ajunge usor si la XJAZZ. Un alt lucru important pe care trebuie sa il stiti este ca nu veti putea vedea toate concertele de la XJAZZ intrucat este imposibil sa fiti in mai multe locuri in acelasi timp. Tocmai de aceea, este important sa va hotarati la care concerte doriti sa mergeti, intrucat intrarile se platesc in general separat. In ceea ce priveste accesul pentru prietenii nostri romani, in acest moment, rutele directe din Romania spre Berlin sunt operate de RyanAir (Bucuresti si Timisoara) si WizzAir (Cluj Napoca).

Min Gul
Related article
Mew (DK) @ Lido, 2017 (Berlin, Germania)

Mew (DK) @ Lido, 2017 (Berlin, Germania)

Scope Festival 2017 (Berlin, Germania)

Scope Festival 2017 (Berlin, Germania)

What can be more delightful for Nordic music fans living…

When Saints Go Machine @ Haven Festival 2017 (Copenhaga, Danemarca)

When Saints Go Machine @ Haven Festival 2017 (Copenhaga, Danemarca)

Nimic nu ne place mai mult decat sa vedem artisti…

Discussion about this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Type your search keyword, and press enter to search